Aquariumvissen kunnen twaalf dagen lang onthouden waar ze zijn gevoerd, zo blijkt uit nieuw, Canadees onderzoek.
Mensen denken vaak dat vissen een slecht geheugen hebben. Er wordt bijvoorbeeld wel gezegd dat een vis het niet erg vindt om de hele dag hetzelfde rondje te zwemmen in een kom, omdat het dier tijdens zijn tweede rondje al niet meer weet dat hij hetzelfde traject al eens eerder heeft afgelegd. Een broodjeaapverhaal, zeggen wetenschapper Trevor Hamilton en collega’s van de Macewan-universiteit. Zij toonden aan dat vissen na twaalf dagen nog weten waar ze zijn gevoerd.
Bewegende lijnen
De wetenschappers bestudeerden Afrikaanse Cichliden (Labidochromis caeruleus), een populaire aquariumsoort. Ze plaatsten de vissen in een aquarium met aan een kant een computerscherm met daarop omhoog bewegend lijnen en aan de andere kant een computerscherm met omlaag bewegende lijnen. Ze trainden de vissen om naar de omhoog bewegende lijnen te zwemmen door ze eten te geven wanneer ze binnen een afstand van 25 centimeter van het scherm zwommen.
Na drie trainingsdagen kregen de Cichliden twaalf dagen rust in een ander aquarium. Daarna werden ze weer in het oude aquarium geïntroduceerd, waar hun bewegingen met sensors werden geregistreerd. De vissen zwommen nog steeds vaker naar de omhoog bewegende lijnen, wat volgens de onderzoekers betekent dat ze zich de training nog herinnerden.
Groot evolutionair voordeel
Het is natuurlijk mogelijk dat vissen gewoon een voorkeur hebben voor omhoog bewegende lijnen. Om dat uit te sluiten herhaalden de wetenschappers het onderzoek nog een keer, met één aanpassing: ze trainden de vissen om naar de omlaag bewegende lijnen te zwemmen. Ditmaal verbleven de vissen vooral in de buurt van deze lijnen.
Voor vissen die in het wild leven, kan het van levensbelang zijn om te onthouden waar ze voedsel hebben gevonden. Als er weinig voedsel aanwezig is, hebben vissen met een beter geheugen een groot evolutionair voordeel.
De wetenschappers willen nu onderzoeken of het geheugen van de dieren wordt beïnvloed door omgevingsfactoren of medicijnen.
Bronnen: Society for Experimental Biology via EurekAlert!
Beeld: Erica Ingraham