Om elkaar te dwarsbomen bij het vinden van eten, maken Guanovleermuizen een geluid dat andermans sonar hindert.
Vleermuizen gebruiken, zoals je weet, hun sonar om een maaltje te scoren als het pikkedonker is. Maar dit wordt moeilijk als nog duizenden soortgenoten hetzelfde trucje toepassen. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het journal Science, wijst uit dat de Guanovleermuis (Tadarida brasiliensis) zijn concurrenten flink dwarszit door hun sonar te blokkeren.
Storingsgeluid
Op een parkeerplaats in Nieuw-Mexico namen de biologen geluiden op van Guanovleermuizen met speciale camera’s en microfoons die ultrasoon geluid konden opnemen. En één toon trok de aandacht, het zogenoemde storingsgeluid. Wanneer dit werd geproduceerd, faalde een andere vleermuis er bijna altijd in om zijn prooi te pakken te krijgen.
Om het verband tussen de toon en het missen van prooien nog beter te demonstreren, voerden de onderzoekers een tweede experiment uit. Ze lieten op dezelfde plek ultrasonische geluiden horen via speakers en lieten motten los. Ook hier werd duidelijk dat wanneer de vleermuizen het specifieke deuntje opmerkten, ze veel minder kans hadden om het insect te grijpen. Iets dat niet het geval was bij de andere geluiden.
Vervormde echo
Maar hoe zorgt het storingsgeluid hiervoor? “De onderbrekingstoon bereikt het oor van de vleermuis op hetzelfde moment en met dezelfde hoogte als de echo van de sonar”, legt onderzoeker Aaron Corcoran uit. “Dit zorgt ervoor dat de echo wordt vervormd en dat de dieren niet meer de juiste informatie doorkrijgen. Hierdoor schatten ze de precieze locatie van hun prooi verkeerd in.”
Tot nu toe is niet bekend of er bij andere vleermuizen of dolfijnen ook individuen tussen zitten die hun soortgenoten op dezelfde manier een maaltje ontzeggen.
Bronnen: Science, Wake Forest University via Eurekalert!
Beeld: Aaron Corcoran