Vliegende 3D-printer in aantocht

Naomi Vreeburg

06 maart 2018 15:59

vliegende 3d-printer

Maak kennis met de Fly Elephant: een drone die vanuit de lucht constructies kan printen.

Een aantal jaar geleden waren ze nog revolutionair te noemen, maar stiekem zijn we nu wel een beetje gewend geraakt aan 3D-printers. Het concept dat Dedibot onlangs lanceerde, trok echter toch weer onze aandacht. Het Chinese bedrijf kwam namelijk op de proppen met een vliegende 3D-printer. Voordeel: de grootte en vorm van een geprint bouwwerk worden op deze manier niet beperkt door de afmetingen van een 3D-printer.

De printende drone luistert naar de naam Fly Elephant. De frames waarin zijn zes rotors zijn verwerkt, hebben wel wat weg van olifantenoren en het toestel lijkt over een slurf te beschikken. Met behulp van een buis op de kop van de vliegende 3D-printer wordt het printmateriaal – bijvoorbeeld plastic of een betonmix – naar deze slurf vervoerd om vervolgens constructies van te maken.

Onder water bouwen

Waar we vliegende 3D-printers voor kunnen gebruiken? De makers denken dat de Fly Elephant voornamelijk van pas kan komen in de bouw. En niet alleen op het vaste land. De wens is om de drones in de toekomst te laten samenwerken om bijvoorbeeld constructies onder water te bouwen. (Moeten ze wel eerst worden aangepast aan natte omstandigheden.) Een andere mogelijkheid is bouwen op andere planeten.

vliegende 3d-printer

Grootse plannen dus, maar voor nu is de vliegende 3D-printer slechts een concept dat verder moet worden uitgewerkt, voordat we kunnen spreken over gebouwen printen op andere planeten of onder water. Er zijn nog wel wat hindernissen te nemen, voordat de Fly Elephant zijn beloftes waar kan maken.

Nog geen hoogvlieger

Een daarvan is de korte batterijduur van de drones. Want hoe voorzie je vliegende 3D-printers van stroom op een afgelegen bouwplaats? De makers hopen een oplaadplek te ontwikkelen waar de drones draadloos op krachten kunnen komen. (Zie afbeelding hierboven.) Verder is het natuurlijk niet handig dat de vliegende 3D-printer het printmateriaal via een buis krijgt aangeleverd. Of de drones hinder bij het vliegen ondervinden van de buis is ook niet bekend.

Kortom: werk aan de winkel voor de makers van de Fly Elephant dus, voordat we het een spreekwoordelijke hoogvlieger kunnen noemen.

Bronnen: New Atlas, 3DPrint.com

Beeld: DediBot

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!