Wetenschappers van de NASA hebben bekendgemaakt dat het ruimtescheepje Voyager 1 op het punt staat om ons zonnestelsel te verlaten.
Voyager 1 en 2 werden in 1977 kort na elkaar gelanceerd om onder meer onderzoek te doen naar Jupiter, (de ringen van) Saturnus, Uranus en Neptunus. Dat leverde schitterende beelden en hele interessante gegevens op , maar daarmee was de rol van de twee niet uitgespeeld. Lang nadat de missie officieel eindigde, bleven twee ruimteschepen radiocontact houden met de aarde terwijl ze zich met hoge snelheid bij ons vandaan bewogen.
Inmiddels hebben de elk 722 kilogram wegende ruimtesondes 18 miljard kilometer afgelegd en zijn daarmee op de grens van ons zonnestelsel aangekomen. Voyager 1 ligt voor en zal ons stelsel ergens in de komende maanden tot jaren (het is niet precies duidelijk waar de de grens ligt) voorgoed verlaten. Hij begeeft zich dan in de interstellaire ruimte.
Voyager 1 meet deeltjes van binnen en buiten ons zonnestelsel en medio 2010 was er een omslag te zien. Het aantal deeltjes ‘van buiten’ nam toe, terwijl het aantal dat vanuit ons zonnestelsel komt stabiel bleef. Volgens NASA wijst dat erop dat Voyager zich in het grensgebied begeeft.
De ruimtevaartorganisatie gaat ervan uit dat contact met de beide ruimtesondes nog tenminste tot 2020 mogelijk blijft. Tegen die tijd vliegen ze op respectievelijk 19,9 en 16,8 miljard kilometer van de aarde.
Bronnen: The Independent, NASA
Beeld: NASA/JPL-Caltech