Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een meteoriet schoot onlangs door het dak van een Canadese vrouw, en belandde op haar kussen. Ze overleefde het maar net.
’s Avonds laat op 4 oktober schrikt de Canadese Ruth Hamilton wakker van een harde knal. Slaapdronken probeert ze om zich heen te kijken door het puin en stof in haar slaapkamer. Er zit een gat in haar dak. Als ze naast zich kijkt ziet ze een steen liggen op haar kussen, iets groter dan een tennisbal. Maar het was niet zomaar een rotsblok, het bleek een heuse meteoriet.
Lees ook:
- Planeetwetenschappers pluizen ‘verse’ meteoriet uit
- Meteoor, meteoroïde, meteoriet of asteroïde?
- Te koop: hartvormige meteoriet
Vuurwerkshow
Op de avond van 4 oktober schoot een meteoriet met hoge snelheid door de aardse atmosfeer, boven de grens van de twee Canadese provincies British Colombia en Alberta. Door die enorme snelheid en de wrijving van de dampkring, explodeerde de ruimterots vlakbij het plaatsje Golden, waarna hij recht door Hamiltons dak flitste.
Gelukkig kreeg niet elke inwoner van Golden een meteoriet door zijn huis. De meesten genoten van een spectaculaire vuurwerkshow. En dat komt goed uit voor de wetenschappers van de Western University in Ontario. Zij roepen nu iedereen op om hun filmpjes van die avond op te sturen. Als er veel video’s worden gestuurd vanaf verschillende locaties, kunnen de astronomen de baan traceren die de ruimtesteen om de zon maakte.
Materiaal uit de ruimte
Ook Hamilton draagt haar (ruimte)steentje bij aan het onderzoek. Ze heeft de meteoriet uitgeleend aan de universiteit, zodat wetenschappers er verder onderzoek naar kunnen doen. Dat is bijzonder, want het komt niet vaak voor dat astronomen de baan én het materiaal van kosmische stenen kunnen bestuderen. Peter Brown, professor bij de Western University, laat weten: “Het is zeker weten een meteoriet.” Maar als uit nader onderzoek blijkt dat de samenstelling van de ruimtetennisbal zeldzaam is, willen de wetenschappers de steen graag overkopen van Hamilton.
Hamilton is vooral blij dat ze er nog is. Aan The Observer liet ze weten: “Het enige andere dat ik kan zeggen is dat het leven kostbaar is en het je ontnomen kan worden op ieder moment, zelf als je denkt dat je veilig in je bed ligt.”
Bronnen: IFLScience, The Observer
Beeld: Ruth Hamilton