Het project future mine system moet leiden tot een intelligent en op afstand bedienbaar wapensysteem.
Mijnen zijn kleredingen. Ze zijn goedkoop en worden dus tijdens een conflict als strooigoed overal neergesmeten. En als de gevechten eenmaal ten einde zijn gekomen, maken de achtergebleven landmijnen vaak nog jarenlang slachtoffers onder de burgerbevolking. Mede daarom wil het Amerikaanse leger een nieuwe generatie mijnen ontwikkelen.
Lees ook:
Anti-mijnenverdrag
In de jaren negentig werd het gebruik van mijnen zo omstreden dat 164 landen een verdrag ondertekenden om de inzet ervan tegen te gaan: The International Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on their Destruction. De VS waren één van de 32 landen die het verdrag niet ondertekenden. Ze vonden landmijnen kennelijk van te groot strategisch belang. En vanuit militair oogpunt is dat ook zo. Door ze op de juiste plekken neer te leggen, kun je de oprukkende vijand vertragen of de troepen dwingen om een route te nemen die strategisch beter uitkomt. De mijnen die de VS nu willen ontwikkelen, bieden wel de voordelen, maar minder nadelen én ook wat extraatjes.
Tengels
Een future mine system moet op een afstand tot 300 kilometer te activeren of te deactiveren zijn. De mijn moet op afstand tot ontploffing kunnen worden gebracht, zelf een melding geven als iemand er met zijn tengels aan zit, en doorgeven als hij zelf is afgegaan. En tot slot moet hij ook nog eens melden als er bijvoorbeeld (militaire) voertuigen langsrijden.
Die ‘afstandsbedienbaarheid’ is lastig. Want als de vijand, bijvoorbeeld met drones of bemande vliegtuigen, de communicatie in een gebied stoort, kan op die manier het hele mijnenveld vrij eenvoudig worden uitgeschakeld. Technisch gezien valt dat wel te voorkomen, maar omdat de mijn ook nog eens relatief goedkoop moet worden, is dat nog wel een uitdaging.
Bronnen: Popular Mechanics, Army Times
Beeld: US Army
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!