Een handgeschakelde auto mag je, bij pech, gewoon slepen, maar bij wagens met een automatische versnellingsbak wordt dat sterk afgeraden. Waarom?
Als je met pech langs de weg komt te staan, kan het handig (en goedkoop) zijn om de auto zelf naar een garage te slepen. Maar bij wagens met een automatische versnellingsbak wordt dat ernstig afgeraden. Robin Bruins vraagt zich af waarom dat zo is.
Lees ook: Moeten we handgeschakelde auto’s verbieden?
Spatsmering versus druksmering
Het heeft te maken met het verschil tussen spatsmering en druksmering. In een handgeschakelde versnellingsbak slingeren de tandwielen de olie in het rond, zodat alle draaiende onderdelen worden gesmeerd – of de wielen van de auto nu draaien of niet. Maar veel automatische versnellingsbakken hebben een druksmering, waarbij de olie door een pomp wordt verspreid.
Arno Boers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Automotive legt uit: “Die pomp wordt normaal gesproken aangedreven door de verbrandingsmotor, maar als die het niet doet, gaat er dus geen olie naar het planetaire tandwielstelsel in de versnellingsbak. Het gebrek aan koeling en smering kan al na een klein eindje slepen voor onherstelbare schade aan de tandwielen zorgen.”
De kans bestaat dat de bak dan niet meteen vast slaat, maar dat allerlei contactoppervlakken in de bak wel beschadigd raken. Daar kom je dan vaak een tijdje later achter. Er zijn overigens auto’s met automatische versnellingsbakken die wel kunnen worden gesleept, maar omdat niet iedereen weet op welke manier de versnellingsbak van zijn of haar heilige koe wordt gesmeerd, is het verstandiger om geen enkele automaat op sleeptouw te nemen.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Beeld: Shutterstock
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!