Waarom draait het ISS met de aarde mee?

André Kesseler

01 januari 2019 08:59

ISS aarde

Waarom vliegt het internationale ruimtestation van west naar oost?

“Als ik het met astronomieprogramma Celestia goed zie, dan vliegt het ISS niet recht, maar ongeveer met de draaiing van de aarde mee”, mailt Mark Borrenbergs. “Het station moet een bepaalde snelheid hebben om niet neer te storten. Als het internationale ruimtestation tegen de aardrotatie in zou draaien, heeft het dan dezelfde, een hogere of een lagere snelheid nodig?”

Voortdurend vallen

Het ISS ‘hangt’ op een hoogte van zo’n 400 kilometer en daar trekt de zwaartekracht het inderdaad nog steeds richting de aarde. Daarom heeft het een snelheid van 27.600 kilometer per uur nodig, zodat het als het ware steeds voorbij de aarde valt. Het gaat daarbij om de snelheid ten opzichte van het massamiddelpunt en dat ligt, door het enorme verschil in massa tussen de twee, heel dicht bij het midden van de aarde. De snelheid ten opzichte van het aardoppervlak doet er niet toe, en het maakt dus op zich ook niet uit of het ISS met de aardrotatie mee of ertegenin draait.

Dat het ruimtestation van west naar oost vliegt (met de aardrotatie mee dus) heeft alles te maken met de bouw en de bevoorrading ervan. De aarde draait ter hoogte van Cape Canaveral met een kleine 1470 km/u en bij het iets noordelijker gelegen Baikonoer met zo’n 1125 km/u. Raketten worden vanaf die plekken – zo dicht mogelijk bij de evenaar – gelanceerd, zodat ze alvast een mooie zwieper meekrijgen. Als ze tegen de aardrotatie in worden afgeschoten, moeten de raketten dus meer brandstof verstoken om de snelheid van 27.600 kilometer per uur te bereiken waarmee ze aan het ISS kunnen koppelen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: NASA

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.