Waarom is een pincode opgeslagen op de bankpas?

André Kesseler

12 september 2011 16:00

Pinautomaat

KIJK-lezer Vladimir tag Prufjet vraagt zich af waarom zijn pin is opgeslagen op zijn bankpas en of dat niet gevaarlijk is.

“Pas stopte ik bij het internetbankieren mijn pasje in de randomreader”, meldt Vladimir. “Per ongeluk toetste ik de verkeerde pincode in en kreeg de melding ‘foutieve pincode’. Blijkbaar is die code dus op mijn bankpas opgeslagen. Waarom? Een pinautomaat moet toch contact maken met een bank om te kijken of de ingetoetste pincode juist is. De cijferreeks op de pas opslaan is dan toch overbodig en zelfs gevaarlijk?”

Bob Goulooze werkt bij Currence, de organisatie die het elektronische betalingsverkeer in Nederland regelt. Hij antwoordt: “Je pincode is inderdaad in de chip op je betaalpas opgeslagen. Versleuteld, en in een beschermde omgeving. Dat is nodig omdat de pincode bij gebruik in sommige apparaten, zoals bij de randomreader, niet via de bank maar in de chip wordt gecontroleerd. Maar de pincode verschijnt nooit in beeld en wordt ook niet in de randomreader opgeslagen.”

En is dat veilig? “Ja. Als iemand probeert toegang te krijgen tot de beschermde omgeving van de pas, vernietigt de chip automatisch alle geheime gegevens, waaronder de pincode.”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!