Hoewel risicogroepen jaarlijks een nieuw griepvaccin moeten halen, zijn twee shots van het mazelenvaccin meestal goed voor levenslange bescherming. Hoe kan dat toch?
Het is bekend dat het griepvirus jaarlijks een beetje verandert. Door verschillende mutaties is een nieuw virus niet meer vatbaar voor de antistoffen van vorig jaar. Er is dus een nieuw vaccin nodig tegen het veranderde virus. Maar waarom zijn er dan maar twee vaccins nodig tegen de mazelen? Wetenschappers claimen dit nu te hebben ontdekt; het mazelenvirus is totaal niet flexibel.
Onderzoekers brachten verschillende mutaties aan in het mazelengenoom. Vervolgens keken ze of de virussen nog steeds in staat waren iemand te infecteren. Wanneer er kleine mutaties werden aangebracht in de eiwitten H (Hemagluttinine) of F (Fusie) was het virus niet meer in staat om cellen te infecteren. En laten H en F nu net de twee eiwitten zijn aan de buitenkant van het virus die door ons immuunsysteem worden herkend.
De wetenschappers waren verrast dat de eiwitten aan de oppervlakte van het virus al geheel van slag raken van slechts een enkele mutatie. Waarom het virus zo weinig flexibel is, blijft vooralsnog een raadsel. Een hypothese luidt dat het virus een veel complexere strategie heeft om menselijke cellen binnen te dringen dan het griepvirus. Het griepvirus hoeft slechts aan een enkel suikermolecuul te binden, terwijl het mazelenvirus moet binden aan specifieke receptoren op het menselijke celoppervlak.
Twee weken geleden in het nieuws: mazelen verhoogt de kans op dodelijke ziektes jarenlang.
Bronnen: Cell Press, Cell Press via EurekAlert!