Waarom stak Napoleon zijn hand in zijn jas?

KIJK-redactie

05 september 2014 11:00

Op een flink aantal schilderijen en prenten zien we Napoleon Bonaparte (1769-1821) afgebeeld met de rechterhand in zijn jas of zijn vest gestoken. Maar waarom deed hij dit?

Daar bestaan diverse theorieën over. Zo zou er iets niet in orde zijn geweest met de rechterarm van de Franse veldheer en staatsman, dat hij op deze manier hoopte te maskeren. Ook wordt beweerd dat Napoleon tot de vrijmetselaars behoorde en dat zo duidelijk maakte aan andere leden van dit genootschap. Of hield hij zijn hand op zijn maagstreek omdat hij daar vaak hevige pijn had?

Dat laatste klinkt nog het meest plausibel; Napoleon overleed vermoedelijk aan maagkanker. Maar ook deze theorie klopt niet. De hand-in-de-jas-pose was in de achttiende eeuw simpelweg in de mode. Hij verwees terug naar de oudheid, toen de Griekse en Romeinse redenaars in deze houding hun betoog zouden hebben afgestoken. 

Tijdgenoten van Napoleon, zoals de eerste Amerikaanse president George Washington en de componist Wolfgang Amadeus Mozart, zijn eveneens geschilderd met hun hand in hun jas.In de loop van de negentiende eeuw kwamen er voor grote mannen weer andere poses in zwang, bijvoorbeeld met een hand in de zij. 

Er bestaan van Napoleon ook portretten waarop juist zijn linkerhand in zijn jas zit. Ze werden gemaakt in het begin van zijn politieke loopbaan, toen hij eerst consul (lees: dictator) van de Franse republiek was. 

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!