Waarom zie je groen door een nachtzichtkijker?

André Kesseler

23 augustus 2013 13:00

Nachtzichtkijker - groen

We gaan helemaal mee met deze vraag van KIJK-lezer Luutzen Wymenga. Waarom zijn de beelden van een nachtzichtkijker groen en niet rood, geel of gewoon wit?

Night vision devices, in het Nederlands helderheidsversterkers, maken gebruik van een fotokathode die binnenkomende lichtdeeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld maanlicht, omzet in elektronen. Die worden vervolgens door een zogenoemde microkanaalplaat gejaagd, een glazen schijf met miljoenen microkanaaltjes en elektroden aan weerszijden waar een spanning van 1000 volt op staat. Als de elektronen die plaat raken, worden ze versneld. Botsen ze vervolgens in de microkanaaltjes tegen de wanden, dan maken ze andere elektronen vrij, waardoor het oorspronkelijke aantal duizenden keren wordt vermenigvuldigd. Tot slot slaan al die elektronen op een fosforscherm, wat tot gevolg heeft dat er op de juiste plekken weer lichtdeeltjes worden geproduceerd – en dat wij kunnen zien wat er om ons heen gebeurt.

Alexander Toet werkt bij TNO Soesterberg en is deskundige op dit gebied. Hij zegt: “De monochrome kleur van helderheidsversterkers wordt bepaald door de fosfor in de fotokathode. Groene fosfor is schijnbaar het makkelijkst te maken, want hoewel ik ook weleens witte en oranje heb gezien, is 99 procent van de helderheidsversterkers groen.”

Volgens Toet heeft dat een belangrijk voordeel. Ons oog is namelijk het meest gevoelig voor groen licht, zodat de lichtintensiteit van de nachtkijker niet zo groot hoeft te zijn en de batterijen in het apparaat dus langer meegaan.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: US Army