Waarom zijn mannen vaker kleurenblind?

kijkmagazine

02 september 2013 11:00

Kleurenblind

KIJK-lezer Pim Scheefhals mailde ons met de vraag: “Waarom zijn alleen mannen kleurenblind?”

Die vraag klopt niet helemaal, omdat er ook kleurenblinde vrouwen bestaan. Maar voor de meest voorkomende kleurenblindheid, waarbij iemand moeilijk onderscheid kan maken tussen groene en rode tinten, geldt wel dat veel meer mannen er last van hebben.

Dat heeft alles te maken met erfelijkheid. De genen die betrokken zijn bij deze rood-groen-kleurenblindheid liggen namelijk op het geslachtschromosoom X. Vrouwen hebben twee X-en, terwijl mannen zijn uitgerust met een X en een Y. De afwijking die tot rood-groen-kleurenblindheid leidt, is recessief, wat betekent dat een goed gen op het ene chromosoom een foutje in het gen op het andere chromosoom kan overschrijven. Vrouwen hebben daarom alleen last van rood-groen-kleurenblindheid als ze op beide chromosomen een gemuteerd gen hebben. Maar omdat mannen maar één X-chromosoom hebben, leidt een mutatie bij hen wél direct tot kleurenblindheid. Daardoor komt deze aandoening vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

Voor andere soorten kleurenblindheid (bijvoorbeeld blauw-geel-blindheid) geldt overigens dat mannen en vrouwen een even grote kans lopen. De betrokken genen zitten op de ‘gewone’ chromosomen, waarvan beide geslachten er evenveel hebben.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!