Met camera’s in de lucht en onder het water brachten onderzoekers een bijzonder fenomeen in beeld: bubbel blazende bultruggen op zoek naar hun maal.
Tijdens de zomermaanden proppen ze zich in de koele wateren rond Alaska en Antarctica vol met kilo’s en kilo’s aan krill en vis. En dat is maar goed ook, bultruggen – baleinwalvissen die zo’n 16 meter lang kunnen worden – eten de rest van het jaar namelijk niet. Een bijzondere en zeker ook heel mooie manier waarmee de zeezoogdieren zorgen dat ze hun gigantische magen vol eten, is door hun prooi te vangen in netten van bubbels. Bekijk het filmpje!
Lees ook:
Samenwerken
Het werkt als volgt: een groep walvissen, van twee tot in sommige gevallen wel zestig van de zeezoogdieren, spot een school vissen. Terwijl ze hun toekomstige maal omcirkelen, blazen de walvissen lucht uit hun spuitgaten waardoor er bellen ontstaan. Door dit cirkelvormige net van bubbels, kunnen de vissen geen kant op.
Als de vissen voldoende dicht bij elkaar zijn, is het go time. Een van de walvissen roept het equivalent van ‘eten!’ en de walvissen zwemmen met open bek omhoog waarbij ze zoveel mogelijk vis uit het koele water scheppen.
Aangeleerd
Het maken van deze bubbelnetten is een bijzonder fenomeen. Bultruggen en Brydewalvissen, een andere vinvissoort, zijn namelijk de enigen die dit complexe ‘jaaggedrag’ vertonen. Overigens doen ook niet alle bultruggen en Brydewalvissen het. Het gedrag is namelijk niet instinctief, individuen moeten het leren.
De adembenemende opnamen, gemaakt voor de zuidoostelijke kust van Alaska, zijn onderdeel van een onderzoek van het Mānoa’s Marine Mammal Research Program (MMRP) aan de Universiteit van Hawaï. Door het bijzondere eetpatroon onder de loep te nemen, hoopt het team de oorzaken achter de afname van bultruggen te achterhalen.
Bronnen: University of Hawai’i at Mānoa’s Marine Mammal Research Program (MMRP) via EurekAlert!
Beeld: University of Hawai’i at Mānoa’s MMRP
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!