In Google Earth kom je op de bodem van de zee voor de kust van Japan deze gekke balk tegen. Waar kijken we naar?
KIJK-lezer Eke van Leeuwen stuitte tijdens een Google Earth-tour op dit merkwaardig fenomeen in de Grote Oceaan, een flink stuk uit de kust van Japan (coördinaten 31 48 57 N 158 35 22 E). Het ziet er onnatuurlijk uit, alsof iemand met een gigantische roller over de oceaanbodem heen is gegaan. In werkelijkheid bestaat deze structuur op de oceaanbodem dan ook helemaal niet.
Seismiek
Voor kaarten van de zeebodem gebruikt men waterhoogte- en zwaartekrachtmetingen. Hoe meer massa er op een bepaalde plek zit, hoe harder de aarde daar aan de meetsatelliet trekt. Zo kun je berekenen waar op de zeebodem bergen en dalen zijn. Gedetailleerdere kaarten maakt men met seismiek vanuit schepen. Hierbij worden trillingen opgewekt die naar de zeebodem reizen en terugkaatsen, als een echo in de bergen. De reistijd van de seismische golf hangt af van de diepte van de zee.
Bij beide soorten metingen zijn aannames nodig, bijvoorbeeld voor de golfsnelheid en de dichtheid van het gesteente. Daardoor resulteren de verschillende meetmethodes in enigszins verschillende waterdieptes. Op Google Earth zijn alle metingen samengevoegd zonder met die verschillen rekening te houden. Dat veroorzaakt dit soort lijnen en balken op plekken waar seismiek is geschoten.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Tekst: Marlies ter Voorde
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!