Wazige avondfoto verleden tijd?

KIJK-redactie

30 oktober 2015 11:00

Met een moderner kleurenfilter zou je smartphone-camera zowat in een nachtkijker veranderen.

Tegenwoordig maakt je smartphone binnen een paar tellen een kwaliteitsfoto waar je u tegen zegt. Althans, overdag, want zodra het schemerig wordt, komt jouw kostbare fotomoment vaak troebel en vaag op je beeldscherm tevoorschijn. Rajesh Menon van de University of Utah zegt dit probleem te kunnen oplossen met zijn nieuw ontworpen kleurenfilter voor de telefooncamera.

De kleurenfilter in jouw mobieltje zorgt ervoor dat van het binnenvallende licht alleen de kleuren rood, blauw en groen het binnenste van je camera bereiken. En volgens Menon geeft juist dat die kwaliteitsbeperkingen. “Telefooncamera’s zijn best goed, maar niet bij zwak licht. Een foto van de lucht tijdens een avondwandeling wordt al snel korrelig. Blijkbaar was hier nog geen goede oplossing voor en daarom heb ik een nieuw soort kleurenfilter bedacht”, vertelt hij.

Kleurcodes

Tijdens zijn onderzoek, dat werd gesteund door onder andere NASA, ontwikkelde Menon een kleurenfilter dat lijkt op een wafelvormig stukje glas en slechts een micron dik is – ongeveer 100 keer dunner dan een mensenhaar. Het binnenvallende licht schijnt dusdanig door de ‘wafelstructuur’ heen dat het wordt opgedeeld in minimaal 25 kleurcodes. Die codes worden vervolgens afgelezen door speciale software en zetten het om in een foto. Het veelvoud van kleuren dat wordt doorgelaten vergeleken met de ‘oude’ filters zorgt volgens Menon voor het grote verschil in de fotokwaliteit.

Volgens Menon is de kwaliteitswinst niet het enige voordeel. De nieuwe filter zou veel eenvoudiger te produceren zijn en daarom goedkoper. Bovendien is de techniek niet alleen voor telefooncamera’s te gebruiken, maar ook voor robots, beveiligingscamera’s, drones en zelfrijdende auto’s die in de avond en nacht moeten functioneren. De eerste commerciële smartphones uitgerust met deze techniek worden over drie jaar verwacht.

 

kleurenfilter

Bronnen: Optica, Phys.org

Beeld: Collin Mutchler/CC BY 2.0 (header), Rajesh Menon