Ruygu lijkt materiaal te huizen dat we ook op aarde tegenkomen. Dat blijkt uit de kiekjes die MASCOT vorig jaar van het donkere object maakte.
Op 3 oktober 2018 dropte JAXA’s ruimtevaartuig Hayabusa2 lander MASCOT op het oppervlak van planetoïde Ryugu. Het leven van de kleine, hoppende lander, was, zoals gepland, in een oogwenk voorbij. Maar meer had hij ook niet nodig; voor de batterijen van MASCOT het na 17 uur begaven, had hij zijn taak volbracht. Hij schoot prachtige plaatjes van de donkere planetoïde.
Die foto’s zijn nu vrijgegeven. En astronomen maken er interessante dingen uit op. Zo lijkt Ryugu gesteente te huizen dat erg lijkt op bepaalde meteorieten die op aarde neergestort zijn; zogenaamde koolstofhoudende chondrieten. Dat schrijft het team Europese en Japanse astronomen in vakblad Science.
Lees ook:
Ruig terrein
De foto’s onthulden de variatie aan gesteente dat het oppervlak van de donkere planetoïde bedekt. Donkere, ruwe, haast bloemkoolachtige, maar ook lichtgekleurde, gladde stenen. En in allerlei maten; van een paar centimeter tot tientallen meters groot.
Beide typen stenen (donker en licht) lijken in min of meer dezelfde mate voor te komen. Dat ondersteunt de theorie dat de Ryugu is gevormd uit ruimtepuin dat vrijkwam na impact op een groter object, aldus de onderzoekers.
Bijzonder is dat de oppervlakte ogenschijnlijk geen fijne stofdeeltjes bevat, hoewel dat wel logisch zou zijn. Onder meer door de op de planetoïde knallende straling verweerd het gesteente namelijk. Het team vermoedt dat er een nog onbekend mechanisme moet zijn dat de ruimtestof actief wegvangt.
Chondrieten
Maar MASCOT’s kiekjes onthulden meer. Zo waren er op sommige foto’s ook kleine beetjes rood en blauw in het gesteente te zien. Deze zogenaamde inclusies lijken min of meer dezelfde afmetingen te hebben als die in koolstofhoudende chondrieten die op aarde zijn gevonden.
Dat is leuk. Koolstofhoudende chondrieten zijn namelijk een paar van de oudst bekende stenen in het zonnestelsel. Helaas zijn de varianten op aarde door hun reis door de aardatmosfeer wat veranderd. Met een beetje mazzel kunnen de onaangetaste stenen op Ryugu ons dus meer vertellen over het ontstaan van het zonnestelsel.
Helemaal zeker dat het om de ‘aardse chondrieten’ gaat, zijn de onderzoekers het nog niet. De onderzoekers hopen dat het materiaal dat Hayabusa2 van de planetoïde verzamelt, daar uitsluitsel over zal geven. De ruimtesonde moet tegen het einde van volgend jaar met het waardevolle pakketje ‘planetoïdepuin’ terugkomen op aarde.
Bronnen: Science, EurekAlert!, Gizmodo
Beeld: Jaumann et al., 2019/Science
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!