Weggegooide peuken gebruikt voor energieopslag

KIJK-redactie

06 augustus 2014 09:00

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om opgerookte sigaretten te gebruiken om energie efficiënt op te slaan.

Wie had gedacht dat uitgedrukte sigarettenpeuken nuttig kunnen zijn? Zuid-Koreaanse onderzoekers van de Seoul National University hebben een manier ontwikkeld om dit afval te gebruiken voor het opslaan van energie. Dit is efficiënter dan de bestaande technieken en de uitvinding pakt een groeiend milieuprobleem aan.

Sigaretfilters bestaan uit vezels die de stof celluloseacetaat bevatten. De onderzoekers ontdekten dat dit materiaal kan worden gebruikt als omhulsel van de elektroden in een supercondensator. Dit is een elektrochemische component die energie in grote hoeveelheden kan opslaan.

Groot oppervlak

Met een verbrandingstechniek konden de onderzoekers de filters in één stap omzetten naar het gewenste materiaal. Het bleek dat de supercondensator meer energie opsloeg wanneer hij celluloseacetaat bevatte dan wanneer hier andere stoffen, zoals grafeen, voor werden gebruikt.

Wat is hier de verklaring voor? Hoe groter het oppervlak van een omhulsel, des te meer energie het kan opslaan. Een materiaal met heel veel kleine gaatjes, heeft een erg groot oppervlak. Na het verbrandingsproces ontstonden deze gaten in de resten van de peuken. Hierdoor was het materiaal erg efficiënt voor energieopslag.

Milieuvervuiling

Deze uitvinding kan een groeiend milieuprobleem aanpakken, namelijk de vervuiling die wordt veroorzaakt door mensen die de resten van hun opgerookte peuken op straat gooien. Jaarlijks worden er 5,6 biljoen gebruikte sigaretten gedumpt in de natuur. Die kunnen nu dus mooi worden gebruikt om energie mee op te slaan.

Bron: IOP Science, Institute of Physics via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Alina Zienowicz/CC BY-SA 3.0