Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe slaaptekort tot diabetes en gewichtstoename kan leiden.
Dat een nachtje flink doorhalen de nodige risico’s met zich meebrengt, wisten we al. Zo is het niet goed voor je concentratie en zorgt het vaak voor een slecht humeur. Ook de link met diabetes en gewichtstoename is al vaker gelegd, maar niemand wist hoe het precies werkte. Nieuw onderzoek toont aan dat weinig slaap de opname van glucose in spieren, de lever en vetcellen met ongeveer een derde vermindert.
Hongerhormoon
Wetenschappers van de Universiteit van Chicago ontdekten dit door vetcellen uit de buiken van zeven volwassenen te nemen. De eerste keer deden ze dat nadat de testpersonen vier nachten achter elkaar steeds acht en een half uur sliepen. Daarna verzamelden ze nog een keer vetcellen na vier nachten met telkens een miezerige vier en een half uur slaap. Hieruit bleek dat de hoeveelheid glucose in het bloed na slaaptekort veel hoger lag.
Hoge glucosewaarden in het bloed hangen samen met diabetes. Normaal gesproken maken vetcellen het ‘hongerhormoon’ leptine aan. Dit stofje regelt onder andere het hongergevoel in het lichaam. De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat als vetcellen door weinig slaap worden verstoord, het hele mechanisme in de war raakt. Dat leidt vervolgens weer tot overgewicht.
Wake-up call
Even een paar nachtjes blokken voor je eindexamen of een baby die ’s nachts het hele huis wakker houdt, kan dus grote fysieke consequenties hebben. De onderzoekers hopen dat dit een wake-up call is voor mensen die denken dat ze aan minder dan vijf uur slaap genoeg hebben.
Bronnen: Annals of Internal Medicine, University of Chicago Medical Center via EurekAlert!, New Scientist
Beeld: Tom Low