Voordat je een doosje chocolade voor je Valentijn koopt, lees eerst even welke chocolade het gezondst voor hem of haar is.
Het was al bekend dat pure chocolade gezonder is dan melkchocolade, maar bij de pure versie hangt het er wel van af hoe de chocolade bereid is, zegt wetenschapper Brian Lindshield (Kansas State University).
Door de Kuna-indianen is de westerse wereld tot de ontdekking gekomen dat chocolade naast lekker ook wel eens gezond zou kunnen zijn. De Kuna consumeren namelijk heel veel pure cacao en hebben naarmate ze ouder worden niet of nauwelijks last van een stijgende bloeddruk. Een verband was snel gelegd.
De cacaodranken die de Kuna regelmatig dronken, zitten vol met flavanolen, die beschermen tegen hart en vaatziekten. Helaas gaan die bij het maken van chocoladerepen vaak verloren. Mars Candy Company heeft wel een manier bedacht om chocolade te maken waarbij de flavanolen behouden blijven; die is echter nog niet in Nederland te koop.
Maar geen nood, bij een biologische winkel is meestal wel zeer pure chocolade (met een hoog cacaogehalte) te vinden.