Bekende gebouwen als het Vrijheidsbeeld, de Tower of London en het Opera House in Sydney lopen groot gevaar door de stijgende zeespiegel.
De zeespiegel stijgt door de opwarmende aarde. Hoe hoog de zeespiegel over 2000 jaar ligt, hebben onderzoekers Ben Marzeion en Anders Levermann nu nauwkeurig berekend. Hierbij gingen ze uit van verschillende scenario’s, waarbij de aarde verder opwarmt, maar ook waarbij de temperatuur constant blijft. Wat blijkt? Zelfs bij een constante temperatuur zal het zeewater nog steeds stijgen en daarmee vele bekende gebouwen en kunstwerken bedreigen.
Vertraagd proces
Dit komt volgens hoofdonderzoeker Ben Marzeion van de Universiteit van Innsbruck doordat de stijgende zeespiegel een vertraagt proces is. Wanneer de opwarming van de aarde stopt, gaan het smelten van de poolkappen en het uitzetten van het zeewater nog even door.
Hierdoor loopt veel cultureel erfgoed, vastgelegd op de UNESCO-werelderfgoedlijst, groot gevaar. Volgens de berekeningen zou bij een temperatuurstijging van 3 graden in 2000 jaar zo’n 136 van de 720 werelderfgoederen onder de zeespiegel verdwijnen. Ook zullen unieke steden als Brugge, Napels en Venetië het hoofd niet boven het water kunnen houden.
Marzeion uit daarom zijn zorgen: “We hielden geen onrealistische scenario’s voor ogen, een temperatuurstijging van 3 graden in 2000 jaar is niet extreem. Daarnaast kunnen hoogwater en stormen het erfgoed al eerder beschadigen.”
Bronnen: Environmental Research Letters, Institute of Physics via EurekAlert!
Tekst: Tom Gerrits