Uit onderzoek blijkt dat teken een heel bijzondere techniek gebruiken om onder onze huid te komen.
Dania Richter, een Duitse deskundige op het gebied van teken en de ziekte van lyme, werkt aan het Charité-universiteitshospitaal in Berlijn. Samen met Amerikaanse collega’s van de Harvard-universiteit deed ze onderzoek naar hoe de parasieten met één bek zowel de huid van hun ‘gastheer’ kunnen opensnijden als zich zo kunnen verankeren dat ze soms dagenlang blijven hangen.
De onderzoekers plaatsten een Europese schapenteek (Ixodes ricinus, de meest voorkomende teek in ons land) onder een microscoop, op een oor van een dode muis. De teek scharrelde even rond, koos een geschikte plek en ging aan het werk. Hij duwde de twee gekartelde tanden (chelicerae) een stukje in de huid en maakte er een soort schoolslagbeweging mee.
Op die manier scheurde hij de huid stukje bij beetje open en tegelijkertijd schoof hij tussen de twee tanden een gekartelde buis naar binnen, de hypostoom, waardoor hij het bloed opzoog. Daar voel je overigens niets van doordat het dier tijdens de hele operatie een verdovend stofje toedient.
De kartels zorgen ervoor dat hij niet terug glipt en maken de teek zo lastig om te verwijderen. Hoe het dier weer los komt nadat het zich heeft volgezogen, blijft nog een raadsel.
Jaarlijks worden in ons land meer dan 20.000 mensen door teken besmet met de lymeziekte. Daar gaat dit onderzoek niets aan veranderen, maar het kan wel handig zijn om te weten hoe de teek te werk gaat. Als je het trouwens smerige beesten vindt, dan is hoofdonderzoeker Dania Richter het niet met je eens. Zij vindt ze namelijk prachtig.
Bronnen: New York Times, Harvard University
Beeld: Charité/Richard Bartz/CC BY-SA 2,5