Een wetenschappelijk verantwoorde Valentijn

KIJK-redactie

14 februari 2014 09:00

Valentijn houdt ook de wetenschap bezig en rond de veertiende van februari worden daarom de nodige liefdes- en relatieonderzoeken naar buiten gebracht. Drie van zulke onderzoekjes die je in gedachte kunt houden tijdens de dag van de liefde (en de rest van het jaar).

Koppelen maakt gelukkig

Onderzoekers van de Harvard Business School analyseerden wat mensen nou zo motiveert om anderen aan elkaar te koppelen. Uit het onderzoek blijkt dat als je erin slaagt om twee individuen aan elkaar te koppelen, je er zelf ook gelukkig van wordt. Om de psychologische voordelen van matchmaking te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat de twee mensen niet alleen goed bij elkaar lijken te passen. Volgens het onderzoek ervaar je het meeste geluk als blijkt dat deze twee kersverse tortelduifjes elkaar nooit zouden hebben ontmoet zonder jou.

Belangrijk detail

Mocht je daadwerkelijk aan de slag gaan als matchmaker, dan is het verstandig om niet alleen te letten op het innerlijk van de twee personen die je aan elkaar wilt koppelen. Uit onderzoek van Rice University in Houston blijkt dat ruim de helft van de vrouwen alleen wil daten met mannen die langer zijn dan zij. Vrouwen voelen zich bij een langere man veilig en vrouwelijk. Mannen vinden het vooral belangrijk dat het lichaam van hun potentiële partner bij hen past. Zo moet het geen lastige opgave zijn om de ander te kussen omdat ze bijvoorbeeld veel te klein is.

George Yancey, hoofdauteur van het onderzoek, is van mening dat deze voorkeuren kunnen worden verklaard aan de hand van traditionele maatschappelijke verwachtingen en genderstereotypen. Dat houdt onder andere in dat de man de belangrijkste gezagdrager is.

Dubbeldaten houdt de hartstocht in een relatie

Is de rol van koppelaar niet zo voor je weggelegd en wil je deze Valentijn iets heel anders doen, wat ook nog bevorderlijk is voor je relatie? Probeer dan eens een dubbeldate. Uit onderzoek is gebleken dat een vriendschap met een ander stel, waarmee je je persoonlijk leven bespreekt,  je dichter bij je eigen partner brengt.

doubledate

Aan het onderzoek deden 150 koppels mee. De stelletjes moesten 45 minuten lang vragen aan elkaar stellen als: ‘Wat is jouw idee van een perfecte dag?’ of ‘Wat is het meest beschamende moment in je leven?’. Ook werd er gevraagd naar advies voor persoonlijke problemen. Daaruit bleek dat hoe positiever en zorgzamer het andere koppel reageert op je zelfonthullingen, des te beter je je voelt over je eigen relatie.

Volgens Keith Welker, doctoraal student aan de Wayne State University, neemt de hartstocht in een relatie al vrij snel af. Volgens hem zorgen de onthullingen over jezelf en je relatie tijdens de double date ervoor dat je je relatie en partner in een ander daglicht ziet. Daardoor kan de hartstocht weer toenemen.

Bronnen: Social Psychological and Personality ScienceJournal of Family IssuesSociety for Personality and Social Psychology

Beeld: Wilmar .t.l.r./CC BY-SA 3.0www.eharmony.com