Onderzoekers zijn erin geslaagd een levend 3D-bloedvatenstelsel te maken.
Omdat er niet genoeg organen zijn voor transplantaties, wordt er veel onderzoek gedaan naar het kweken van organen. Een probleem bij het maken van grote kunstorganen als een lever is om hem van een goede bloedtoevoer te voorzien. Maar het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een 3D-bloedvatenstelsel te laten groeien.
Ying Zheng en haar collega’s aan de universiteit van Washington ontwikkelden hiervoor een gel van collageen, het belangrijkste ingrediënt van bindweefsel. De gel heeft minuscule kanalen die worden geïnjecteerd met menselijke endotheelcellen, cellen die normaal de binnenkant van bloedvaten bedekken. Gedurende twee weken verspreiden de cellen zich door de kanalen en vormen zo holle vaatjes van ongeveer een tiende millimeter dik.
Bloed kan zonder problemen door dat stelsel heen worden gepompt, zelfs als de vaten hoeken van 90 graden maken. Toen de onderzoekers hersen- en spiercellen en de proteïnes injecteerden die de groei van bloedvaten stimuleren, bleek dat ook in dat soort weefsels nieuwe bloedbanen gevormd kunnen worden.
De kunstmatige adertjes kunnen worden gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld complexe bloedvatenstelsels, maar Zheng richt zich verder op de weefselkweek.
Bronnen: PNAS, University of Washington via EurekAlert!
Beeld: Shutterstock