Volgens een Amerikaanse onderzoeker zorgt onze westerse cultuur ervoor dat meiden sneller ziek worden dan jongens.
Al jaren wordt vermoed dat er een relatie is tussen te ver doorgeschoten hygiëne en gezondheid. Dat geschrob met zeep, elke dag douchen en het feit dat de kids steeds minder lekker in de blubber spelen, zorgt ervoor dat ze steeds minder weerstand hebben. En daardoor stijgt het aantal gevallen van astma, allergieën en allerlei auto-imuunziektes.
Sharyn Clough van de Universiteit van Oregon denkt bovendien dat onze westerse cultuur ervoor zorgt dat het probleem onder meiden een stuk groter is. Daarvan wordt, veel meer dan van jongens, verwacht dat ze er altijd netjes bijlopen en niet vies worden.
Het is inderdaad een feit dat bovengenoemde aandoeningen en ziektes bij vrouwen veel vaker voorkomen. 8,9 procent van hen lijdt bijvoorbeeld aan astma, terwijl dat onder mannen slechts 6,5 procent is. Ook auto-imuunziektes komen onder vrouwen drie keer vaker voor dan onder mannen.
De wetenschap is er nog niet uit wat de oorzaak precies is, maar Clough denkt dat onze hygiënecultuur er zeker mee te maken heeft. Ze pleit dan ook voor meer onderzoek in die richting.
Bronnen: Science Daily