Wetenschappers gaan in Italiaanse ‘supervulkaan’ boren

André Kesseler

22 mei 2012 09:00

De burgemeester van Napels geeft toestemming voor een proefboring in de Campi Flegrei.

De Campi Flegrei, een vulkaan in de buurt van Napels die in 1538 voor het laatst actief was, kwam niet voor in onze lijst van supervulkanen (zie ‘Wat als er een supervulkaan uitbarst?’, KIJK 5/2012). Wij hanteerden het uitgangspunt dat de vulkaan dan ooit met een kracht van 8 op de vulkanische explosiviteitsindex (VEI) moet zijn uitgebarsten. VEI 8 betekent dat er meer dan 1000 kubieke kilometer materiaal de lucht in wordt geworpen; Campi Flegrei kwam niet verder dan VEI 7 en gooide ‘slechts’ 100 kubieke kilometer materiaal van zich af.

De 13 kilometer grote Campi Flegrei-caldera, bestaat uit  24 kraters krater met daaronder een magmakamer die zich langzaam maar zeker vult. Het is dus een flinke jongen en veel Italianen maken zich zorgen over de boringen die wetenschappers hier willen gaan doen. Ze zijn bang dat de kans op uitbarsting er een stuk groter door wordt. Maar volgens het Deutsches GeoForschungsZentrum is die kans niet zo groot en dus gaf de burgemeester van Napels groen licht.

De wetenschappers willen niet alleen een gat in Campi Flegrei boren om een beter beeld te krijgen van wat er zich in de bodem afspeelt en hoe groot de kans is dat de vulkaan uitbarst. Ook willen ze uitvinden of de vulkaan kan worden gebruikt om energie mee op te wekken.

Van de burgemeester mag er nu tot 500 meter in de vulkaan worden geboord. Als dat goed gaat, wordt gekeken of een boorput van 4 kilometer diepte haalbaar en verstandig is. De boor gaat binnen een paar maanden de grond in, dus als je over een tijdje in het zuiden een grote knal hoort…

Bron: Wired

Beeld: Donar Reiskoffer/CC BY-SA 3.0