Wetenschappers kweken miniborsten

KIJK-redactie

15 juni 2015 09:00

Wetenschappers hebben borstweefsel van patiënten gebruikt om in een petrischaal borsten te maken. Die willen ze gebruiken voor onderzoek naar borstkanker.

Wanneer vrouwen om esthetische redenen een borstverkleining ondergaan, wordt het weefsel dat overblijft weggegooid. Maar kunnen we daar niet iets nuttigs mee doen? Jawel, zo hebben wetenschappers onlangs laten zien. Zij hebben het weefsel in een petrischaal opgekweekt tot ‘miniborstjes’. De borstjes kunnen worden gebruikt om te onderzoeken hoe normaal borstweefsel en kankercellen in de borst zich gedragen.

Tros druiven

De borstjes werden gekweekt in een transparante gel, vergelijkbaar met het borstweefsel in mensen. De cellen kunnen zich daarin delen en verspreiden. Ze vormen dan holle structuren die alle kanten op vertakken en wel wat lijken op een tros druiven.

Kanker

Om de melkproductie na meerdere zwangerschappen mogelijk te maken moet het borstweefsel zich continu aanpassen en regenereren. Daar zijn een soort stamcellen voor nodig. Die stamcellen hebben een aantal eigenschappen die kankercellen goed van pas kunnen komen. De kankercellen lijken een aantal van die eigenschappen over te nemen. De petrischaalborsten kunnen goed van pas komen om te onderzoeken hoe gewone cellen en kankercellen zich precies gedragen.

Door de cellen in de nepborsten te observeren, ontdekten de wetenschappers al dat een stijvere gel zorgt voor meer verspreiding van de stamcellen; de cellen gaan dus woekeren. Iets vergelijkbaars was ook al eerder geobserveerd in borstkankercellen.

Bronnen: Development, Helmholtz Zentrum München – German Research Center for Environmental Health via EurekAlert!

Beeld: Haruko Miura Copyright: Helmholtz Zentrum Munich


Meer Nieuws