Wetenschappers laten ruggenmerg muis regenereren

kijkmagazine

10 augustus 2010 16:00

Er gloort hoop voor mensen met een dwarslaesie: Amerikaanse wetenschappers zijn er bij muizen in geslaagd beschadigd ruggenmerg weer te laten groeien.

PTEN

Het enzym PTEN bij mensen.

De onderzoekers deden dat door bij de proefdieren het gen genaamd PTEN uit te zetten. Normaal gesproken zorgt dit voor de aanmaak van het enzym met dezelfde naam, dat voorkomt dat zenuwen regenereren. Zet je PTEN buiten spel, dan leidt dat, in de woorden van de Universiteit van Californië te Irvine, tot “robuuste regeneratie van zenuwverbindingen die de controle hebben over vrijwillige beweging”.

Momenteel wordt onderzocht of de behandeling er daadwerkelijk toe leidt dat de functie van het ruggenmerg weer wordt hersteld. Oftewel: dat muizen die eerst verlamd waren door beschadigd ruggenmerg weer normaal kunnen bewegen als hun PTEN-gen is gewist.

Eerder slaagde een deel van de bij deze doorbraak betrokken wetenschappers er overigens al in om bij muizen afgesneden optische zenuwen weer aan elkaar te laten groeien. Ook hier was het uitzetten van PTEN de weg naar succes.

Mocht het bovenstaande onderzoek leiden tot een manier om beschadigd ruggenmerg bij mensen te laten genezen én naar behoren te laten werken, dan is dat erg goed nieuws. Als de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken raken, bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk, kan dat namelijk ernstige gevolgen hebben. “Spieren kunnen verlamd raken, reflexen kunnen zijn geblokkeerd en gevoelstoornissen kunnen optreden”, zo valt te lezen op de site van VGZ. En doordat het ruggenmerg niet of nauwelijks vanzelf geneest, zijn deze nare zaken vaak blijvend.

Bronnen: University of California – Irvine, Scientific American, BBC News

Beeld: Time3000/cc-by-sa 2.5