‘Meest efficiënte zonnecellen ooit ontwikkeld’

KIJK-redactie

09 december 2014 11:00

Australische wetenschappers zijn er in geslaagd zonnecellen te maken die maar liefst 40 procent van het zonlicht om kunnen zetten in energie.

Dat zonnecellen steeds efficiënter worden, is bekend. Maar Australische wetenschappers hebben nu zonnecellen ontwikkeld met ruim 40 procent efficiëntie. Dat betekent dat 40 procent van het zonlicht dat op de cel terecht komt, daadwerkelijk wordt omgezet in energie. Volgens de onderzoekers is dit de hoogste efficiëntie tot nu toe.

Verschillende kleuren

Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren. Rood licht heeft bijvoorbeeld een andere golflengte (en energie) dan blauw licht. Verschillende soorten zonnecellen zijn goed in het omzetten van de verschillende kleuren. Om de efficiëntie zo hoog mogelijk te maken, moet je hier gebruik van maken.

De wetenschappers gebruikten vier cellen en leidden vier kleuren apart van elkaar naar de verschillende cellen. De wetenschappers gebruikten ook spiegels en lenzen om het zonlicht op de cel te concentreren. Zo kun je met een kleine cel een hogere opbrengst halen. Op die manier kun je dure materialen in de zonnecel verwerken zonder dat de zonnecel te duur wordt.

Efficiëntste ooit?

De zonnecel zet ruim 40 procent van het zonlicht om in energie. Het is daarmee de efficiëntste zonnecel ooit, maar er zijn efficiëntere zonnecellen gerapporteerd. Die zijn echter gemeten met kunstmatig licht en rekenen de verliezen in optische onderdelen (spiegels en lenzen) niet mee, zeggen de onderzoekers. Daarom breken de nieuwe zonnecellen volgens hen toch het record. Dit werd gehaald in Sydney en bevestigd door het National Renewable Energy Laboratory in Amerika.

De wetenschappers denken dat de zonnecellen nog efficiënter kunnen worden als het licht nog verder wordt opgesplitst en naar nog meer verschillende zonnecellen wordt geleid.

Bronnen: Progress in Photovoltaics, University of New Suoth Wales via EurekAlert!