‘Kleine objecten onzichtbaar gemaakt’

KIJK-redactie

02 mei 2015 13:00

Duitse wetenschappers hebben een soort onzichtbaarheidsmantel ontwikkeld. Er passen nog geen mensen in, maar wel kleine objecten.

Onderzoekers hebben al een tijdje geleden ontdekt dat je licht om een object heen kunt buigen. Meestal lukt dat echter alleen met een kleine range aan golflengtes en moeten de objecten piepklein zijn. Wetenschappers hebben hier nu verandering in gebracht en zullen hun bevindingen op 13 mei presenteren op de Conference on Lasers and Electro-Optics. Is het onzichtbaarheidsmantel dichterbij dan ooit?

In het onderzoek wordt een object in een koker (de ‘mantel’) geplaatst. Wanneer licht om die koker heen buigt moet het een extra bocht maken en dus langer reizen dan het licht dat gewoon rechtdoor gaat. Denk maar eens aan twee auto’s. De een rijdt rechtdoor, de ander maakt een omweg. In dit geval kun je dat compenseren door de tweede auto sneller te laten rijden. Maar bij licht gaat dat niet. Licht reist namelijk al met de lichtsnelheid (de maximale snelheid) en kan niet zomaar worden versneld.

Daar bedachten de wetenschappers een trucje voor. Ze verankerden hun ‘mantel’ in een blok dimethylsiloxaan met titaniumdioxide – een polymeer dat licht verstrooit. Het licht dat door het blok passeert maakt allerlei bochten en doet er dus langer over om de weg af te leggen. Vervolgens ‘versnelden’ ze alleen het licht rondom de mantel om te compenseren voor de extra bocht die het moet maken.

onzichtbaar

In het blok verspreidt het licht zich willekeurig (zie het vergrootglas). Als er een normaal object (links) in staat, veroorzaakt deze een schaduw. Om een object met ‘mantel’ (rechts) wordt het licht zo gebogen dat dit niet gebeurt en het onzichtbaar lijkt.

Om onzichtbaar te worden, hoef je dus niet naar Zweinstein; Duitsland is ver genoeg.

Bronnen: The Optical Society via EurekAlert!


Meer Nieuws