Wetenschappers stellen nieuwe kalender voor

kijkmagazine

01 januari 2012 14:35

Vandaag begint een jaar dat gebruikmaakt van onze vertrouwde gregoriaanse kalender. Maar volgens twee Amerikaanse wetenschappers wordt het hoog tijd voor een nieuwe methode.

“Op welke dag van de week valt kerstmis dit jaar?” Die vraag zal over een paar jaar nooit meer worden gesteld, als het aan sterrenkundige Richard Conn Henry en econoom Steve H. Hanke van de Johns Hopkins-universiteit ligt. Dit tweetal wil namelijk onze kalender op zo’n manier omgooien dat kerst (en nieuwjaarsdag, en je verjaardag, enzovoort) elk jaar op dezelfde dag valt.

Maand van een week

Henry en Hanke doen dat, voortbordurend op een idee van ene Bob McClenon, door elke maand dertig dagen te laten duren, behalve maart, juni, september en december; die worden elk 31 dagen. Schrikkeljaren schaffen ze af. Dan houd je natuurlijk wel een aantal dagen over: elk ‘gewoon’ jaar duurt één dag korter dan nu, elk voormalig schrikkeljaar twee. Die extra dagen worden weggewerkt door eens in de vijf of zes jaar een ‘mini-maand’ aan de kalender toe te voegen van één week.

De twee wetenschappers zien uiteraard allerlei voordelen in hun systeem. Doordat feestdagen voortaan elk jaar op dezelfde dag vallen, is het makkelijker voor bijvoorbeeld bedrijven en scholen om een jaarplanning te maken. Daarnaast zorgt het feit dat het jaar netjes verdeeld is in kwartalen van 91 dagen (twee maanden van dertig dagen, eentje van 31) er volgens econoom Hanke voor dat allerlei berekeningen van rentes eenvoudiger en eerlijker worden.

Geen tijdzones meer

Het bovenstaande klinkt al als een behoorlijk ingrijpende wijziging, maar Henry en Hanke gaan nog een stapje verder. Ze willen namelijk ook de tijdzones afschaffen en de hele wereld Universal Time laten hanteren. Gevolg daarvan is natuurlijk wel dat de betekenis van ‘9.00 uur’ verschilt per gebied. In het ene land is het dan ochtend, in het andere middag en in een derde midden in de nacht.

Je zou denken dat het heel wat tijd en moeite gaat kosten om de hele wereld zover te krijgen over te stappen naar dit nieuwe systeem. Toch hopen de twee wetenschappers dat het over vijf jaar gepiept zal zijn; al op 1 januari 2017 zou de overgang naar de ‘Hanke-Henry Permanent kalender’ voltooid moeten zijn. Wij vrezen echter voor beide heren dat het zo’n vaart niet zal lopen, en dat mensen geboren op 31 januari, 31 mei, 31 juli, 31 augustus of 31 oktober zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken dat hun verjaardagen van de kalender verdwijnen.

Op de site van Hanke en Henry vind je een Word-bestand met de kalender.

Bronnen: Johns Hopkins University, CATO Institute, Calendar Reform


Meer Nieuws