Wie plegen het vaakst online ‘zelfmoord’?

KIJK-redactie

18 september 2013 09:00

Virtuele zelfmoord op internet komt voornamelijk door de zorgen rondom privacy. Vooral in Europa doen veel mensen op het gebied van sociale media de digitale deur achter zich dicht.

Facebook is ongelooflijk populair; met miljoenen gebruikers en veel interactieve mogelijkheden is de site op dit moment de koning van de sociale media. Toch is er de laatste tijd ook een tegengeluid te horen: mensen die virtueel zelfmoord plegen en dus Facebook de rug toe keren. Een studie van de Universiteit te Wenen heeft onderzocht wat voor soort mensen op het internet zelfmoord pleegt.

Met een enquête heeft het onderzoeksteam zowel Facebookgebruikers als niet-Facebookgebruikers onderzocht. Daaruit bleek dat de mensen die bewust hun profiel hebben gedeletet, verslaafd zijn aan sociale media, meer gewetensvol zijn, maar bovenal moeite hebben met de privacy die ze inleveren. Op grond van deze zorgen rondom de privacy zegt 48 procent van de ‘zelfmoordenaars’ het profiel op.

Profiel van een zelfmoordenaar

De virtuele suïcidegevallen hebben een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. De leeftijd van de persoon is verder gelinkt aan de zorgen rondom privacy. Hoe ouder iemand is, hoe meer zorgen hij zich maakt om zijn privacy op internet. Daarnaast is het opvallend dat mannen veel meer virtuele suïcide plegen dan vrouwen: 71 procent van de online sterfgevallen is namelijk man.

In Europa en in de Verenigde Staten zijn verder de meeste Facebook-verlaters ter wereld te vinden. Maar er is wel een verschil tussen beide gebieden: in de Verenigde Staten zijn er veel meer Facebook-gebruikers dan afhakers. In Europa is dat niet het geval; hier zijn er juist meer afhakers dan Facebook-gebruikers. Of deze trend zich blijft voortzetten, is voer voor een volgend onderzoek. Tot die tijd kun je nog altijd de Facebook-pagina van KIJK liken.

Bronnen: University of Vienna, Seppukoo, EurekAlert!

Beeld: Dan Gaken via Flickr