Wie werden er nog meer gekruisigd?

Naomi Vreeburg

03 april 2015 09:00

Het is Goede Vrijdag: de dag waarop Jezus Christus is gekruisigd. Maar hij is bepaald niet de enige die deze vorm van de doodstraf heeft moeten ondergaan.

Vandaag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. In KIJK 4/2015 namen we al onder de loep hoe juist deze gebeurtenis kon leiden tot het ontstaan van een wereldreligie. Er waren namelijk wel meer mensen op deze wijze geëxecuteerd. En ook na de kruisdood van Jezus werd deze straf nog uitgevoerd. Een aantal voorbeelden.

– Alexander de Grote liet in 333 voor Christus een dam bouwen tussen het huidige Libanon en het eilandstaatje Tyrus om deze machtige Fenicische havenstad te veroveren. Toen dat was gelukt, werden alle mannelijke inwoners gekruisigd.

– Spartacus leidde drie jaar lang een grote slavenopstand die begon in 74 voor Christus. Na de laatste veldslag werden ongeveer zesduizend slaven uit zijn leger gekruisigd langs de weg van Capua naar Rome. Of Spartacus deze straf ook heeft moeten ondergaan of eerder was gesneuveld, weten historici niet zeker.

– Volgens de overlevering is de apostel Petrus in Rome ondersteboven gekruisigd voor het uitdragen van het christendom. Zijn broer Andreas zou aan een X-vormig kruis aan zijn einde zijn gekomen. Hier komt de term Andreaskruis vandaan.

– In 1597 werden er 26 christenen aan het kruis genageld in Nagasaki (Japan). Drie eeuwen later werden ze alle 26 door paus Pius IX heilig verklaard.

– Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer zijn in Cambodja tussen 1975 en 1979 tal van gevangenen gekruisigd.

– Als je denkt dat à la 2015 niemand meer aan het kruis wordt genageld, heb je het mis. IS schijnt namelijk ook mensen te kruisigen in Syrië.

– Op Goede Vrijdag kiezen sommige katholieken in de Filipijnen er bewust voor om de straf te ondergaan. Zo laten ze hun toewijding aan Jezus Christus zien. Het is overigens niet de bedoeling dat ze hierbij het loodje leggen – maar erg gezond is het niet.


Meer Nieuws