Waarom waait het zo hard rond gebouwen?

KIJK-redactie

27 december 2018 08:59

waaien wind gebouwen

Je kent het wel: je fietst langs een hoog gebouw en wordt bijna van je fiets geblazen. Waarom is de wind zo sterk rond bouwwerken?

“Tussen hoge gebouwen waait het altijd harder dan elders in de stad. Waarom is dat eigenlijk zo?”, vraagt Tessel de Vries zich af. Dat lijkt inderdaad gek. Je zou juist verwachten dat die gebouwen als een soort windscherm werken en voor luwte zorgen. Waar komt die sterke wind dan vandaan?

Venturi-effect

Het geheim is dat de windsnelheid sterk toeneemt met de hoogte. Net als hoge bomen vangen hoge gebouwen veel wind. Stel dat de wind loodrecht op de gevel van een hoog gebouw staat. Die wind moet dan ergens naartoe. Hij gaat deels langs het gebouw omhoog, deels omlaag en deels eromheen.

Het is de neerwaartse luchtstroom die zorgt voor die harde wind op straatniveau. Daar ontstaan dan wervels met behoorlijk hoge snelheden. Bovendien: als er meer hoge gebouwen bij elkaar staan, wordt de wind ook nog tussen de gebouwen door geperst; het zogenoemde venturi-effect. Dat gebeurt ook bij poorten onder een gebouw door. Daar waait het dus extra hard.

Om hier wat aan te doen, moeten we bij de architect zijn. Het blijkt dat ronde gebouwen veel minder last veroorzaken dan gebouwen met scherpe hoeken. Logisch, want bij ronde gebouwen is het veel makkelijker voor de wind om eromheen te gaan. Maar het is natuurlijk de vraag of het zo handig is om ronde muren te hebben.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: JONATHAN CARROLL/ALAMY/IMAGESELECT

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.