De X-37B OTV-5 van de Amerikaanse luchtmacht zweeft op dit moment 719 dagen in een baan om de aarde.
Het is een mysterieus ruimtevliegtuig: de X-37B. Wat we over het toestel weten, is dat het 8,8 meter in lengte meet, 2,9 meter breed is en een spanwijdte van 4,6 meter heeft. Verder is het ruimtevliegtuig onbemand, krijgt het zijn energie vanuit zonnepanelen en heeft het geen ramen. Én: elke missie van de X-37B duurt langer dan de vorige.
De X-37B Orbital Test Vehicle-5 (OTV-5) – inderdaad de vijfde missie van het ruimtevliegtuig – heeft onlangs zijn eigen record verbroken door langer dan 717 dagen, 20 uur en 42 minuten in een baan om de aarde te bewegen. Op moment van schrijven gaat het om 719 dagen. (Uiteraard gaat het over X-37B’s persoonlijke record: er zijn satellieten die langer in een baan om de aarde zweven.)
Lees ook:
Spionagesatellieten
Over het doel van de missies laat de Air Force weinig los. Officieel zou de luchtmacht herbruikbare ruimtevaarttechnieken met de X-37B onderzoeken, maar veel meer dan dat communiceert de Air Force – die beschikt over twee X-37B’s – niet.
Dat zorgt uiteraard voor de nodige speculaties. Volgens de een zou de X-37B proeven met laserwapens uitvoeren. Anderen denken dat het toestel de eerste aanzet is voor de ontwikkeling van een ruimtebommenwerper of dat de US Air Force hem wil gebruiken om op een goedkope manier kleine spionagesatellieten naar de ruimte te brengen.
Knappe kiekjes
Je kunt je dan ook voorstellen dat astrofotografen de X-37B maar wat graag voor hun lens krijgen. Dit lukte een amateur astrofotograaf van eigen bodem, Ralf Vandebergh, onlangs. Vandebergh haalde vorige maand namelijk het nieuws met kiekjes van het geheimzinnige ruimtevliegtuig:
The #OTV5 / #X37B space plane photographed in orbit! Finally an image showing this mini-Space Shuttle which is only a fraction in size of the real Space Shuttle. Nevertheless, the images succeeded beyond expectations and show even a sign of the nose/payload bay/tail or even more. pic.twitter.com/Uy7qBCnoif
— Ralf Vandebergh (@ralfvandebergh) July 3, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bronnen: Space.com, Popular Mechanics
Beeld: Boeing
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!