Japanse student ontdekt per toeval zelfhelend glas

Laurien Onderwater

19 december 2017 15:59

zelfhelend glas

Is het scherm van je smartphone kapot? Geen zorgen, pers het glas samen en voilà je hebt het probleem alweer opgelost.

We’ve all been there: we laten onze telefoon per ongeluk vallen met de schermkant naar beneden en het scherm ligt aan diggelen. Balen, want met zo’n kapotte smartphone valt slecht te appen en te bellen, dus moeten we hem voor een paar tientjes laten repareren. En wanneer je echt onhandig bent en de telefoon een paar keer laat vallen, wordt het al snel een dure grap.

Maar als het aan wetenschappers van de Universiteit van Tokyo ligt, hoeft dat in de toekomst met dit nieuwe materiaal niet meer. Dan oefen je gewoon wat druk uit op het kapotte scherm en heelt het glas vanzelf weer. Ze presenteerden het nieuwe materiaal in Science.

Toevallig

Zoals Alexander Fleming per toeval het antibioticum penicilline ontdekte, zo kwam de Japanse student Yu Yanagisawa achter het ‘zelfhelende’ glas – dat is gemaakt van het polymeer polyether-thioureas – toen hij eigenlijk met een ander experiment bezig was.

De student wilde het materiaal gebruiken als lijm. Maar toen hij het spul aan het bereiden was, ontdekte hij dat wanneer er in het oppervlak scheuren en krassen zaten, de beschadigingen weer hechtten als ze bij 21 graden Celsius handmatig enkele secondes lang werden samengeperst.

Na meerdere experimenten met het materiaal te hebben gedaan, ontdekten de onderzoekers dat het glas al na een paar uur zijn oorspronkelijke sterkte terug had gekregen.

Kwestie van secondes

Zelfhelende materialen als glas, rubber en plastic zijn al eerder ontwikkeld, maar volgens de wetenschappers is dit het eerste harde materiaal dat bij kamertemperatuur kan worden ‘genezen’. En dat terwijl andere zelfhelende materialen vaak moeten worden verhit om te kunnen herstellen. Daarnaast hebben die materialen een dag nodig om te herstellen, terwijl dit glas al na 30 seconde is geheeld.

Yu Yanagisawa hoopt dat zijn uitvinding een milieuvriendelijker materiaal wordt dat het weggooien van kapotte schermen of zelfs telefoons onnodig maakt. En met deze uitvinding is straks niet alleen je telefoonscherm weer hersteld, maar ook je bankrekening een beetje. Want het scheelt toch aardig wat tientjes op de lange termijn.

Bronnen: Science, The Guardian, ScienceAlert

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws