Zeven nieuwe minikikkersoorten ontdekt

KIJK-redactie

06 juni 2015 13:00

Na een zoektocht van bijna vijf jaar hebben onderzoekers in Brazilië zeven nieuwe kikkertjes ontdekt.

Ze zijn bijna niet te zien en toch hebben onderzoekers ze na bijna vijf jaar weten te vinden in het zuiden van het Atlantisch Woud in Brazilië: zeven piepkleine en felgekleurde nieuwe kikkersoorten die behoren tot het geslacht Brachycephalus. De kikkers van dit geslacht  behoren tot de kleinste gewervelden ter wereld. De volwassen zijn vaak niet meer dan een centimeter lang.

1500 tot 3000 meter

De kikkers van het geslacht Brachycephalus hebben zich aangepast aan een leven in nevelwouden, zeer vochtige regenwouden op 1500 tot 3000 meter hoogte die regelmatig in nevelen zijn gehuld. Die wouden zijn op verschillende bergtoppen te vinden en dat heeft gezorgd voor een heleboel verschillende kikkersoorten met net iets andere eigenschappen.

Omdat de beestjes zijn gebonden aan de nevelwouden, kunnen ze niet zo makkelijk op een naburige top terecht komen en zijn de meeste soorten maar op enkele bergtoppen te vinden. Het is dan ook een hele klus om ze te ontdekken.

De aanpassingen die hebben gezorgd voor zo veel verschillende soorten, brengen de kikkers tegelijkertijd in gevaar; ze kunnen niet goed overleven in een andere omgeving en dus niet goed van de ene berg naar de andere verhuizen. Omdat de begroeiing op de bergtoppen verandert door het veranderende klimaat, kunnen de beestjes dan ook makkelijk uitsterven. Nu ze gevonden zijn, kunnen er mogelijk fokprogramma’s worden opgezet om de dieren te beschermen.

Bronnen: PeerJ, PeerJ via EurekAlert!

Beeld: Luiz Fernando Ribeiro


Meer Nieuws