Landen geven enorme bedragen uit en ontvangen tegelijkertijd óók veel geld, onder andere via belastingen. “Hoe zorgt men ervoor dat dit complexe geheel overzichtelijk blijft?”, vraagt Mark van den Kieboom. “Door internetbankieren soms?”
Inderdaad: ook de overheid heeft een digitale bankrekening. Niet de premier, maar de minister van Financiën, bij ons Jan Kees de Jager, beheert de geldstromen en zorgt ervoor dat er genoeg belasting binnenkomt. Hij wordt daarin bijgestaan door het Agentschap van de Generale Thesaurie. De directeur daarvan is de schatkistbewaarder. Hij beheert de schatkistrekening bij de centrale bank.
’s Ochtends maakt de schatkistbewaarder geld over naar de bankrekeningen van alle ministeries en overheidsinstellingen. Die moeten van tevoren opgeven hoeveel ze nodig denken te hebben. ’s Avonds roomt hij alles weer af en verzamelt hij ook alle inkomsten, zoals die van de Belastingdienst. Als het saldo negatief dreigt te worden, sluit hij leningen af bij beleggers; als er een overschot is, betaalt hij leningen af. Zo staat er ’s nachts zo min mogelijk geld op de rekening; op z’n hoogst 50 miljoen euro.
Door alle leningen heeft de staat natuurlijk wel schulden bij beleggers. Die staatsschuld moet de regering goed in de gaten houden, want als beleggers de staat niet meer vertrouwen, kan de schatkistrekening opdrogen…
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!
Tekst: Frank Mulder