Soedan heeft een tekort aan energie en een overschot aan woestijn. Zonnepanelen in de Sahara moeten beide problemen deels oplossen, door energie op te wekken en de woestijn weer te laten bloeien.
Het plan is om panelen neer te zetten in regio’s die nog niet zijn aangesloten op het nationale elektriciteitsnet. Het land is de vijfde olieproducent van de wereld en bouwt extra stuwdammen in de Nijl, maar de minister van energie denkt de komende twintig jaar toch nog 20.000 megawatt aan elektriciteit extra nodig te hebben. En die hoeveelheid moet voor een groot deel door de zon worden opgewekt.
Deze energie zal worden verbruikt door mensen in gebieden die nog geen beschikking hebben over stroom. Maar met de energie wil het land ook grondwater op gaan pompen om de woestijn weer ‘groen’ – en daarmee bewoonbaar – te maken. Dat kan met grondwater dat zich onder de woestijn bevindt, maar om dit water op te pompen, is veel energie nodig. En die is er (nog?) niet.
Het Franse bedrijf Solar Euromed heeft een contract getekend met de Soedanese regering om zonnepanelen te bouwen, maar heeft nog wel zo’n 10 miljard dollar van investeerders nodig. En daar wringt de schoen. Want het door burgeroorlog verscheurde land is niet bepaald het meest stabiele land om in te investeren. Daarom zullen de investeringen ‘stapje voor stapje’ gedaan worden, volgens een topman van Euromed.
Bronnen: PhysOrg.com
Beeld: Zoli