Deze bijzondere brandblusser spuwt geen blusmiddelen om branden te doven, maar zuigt de vlammen als een soort stofzuiger op.
Om korte metten te maken met de snikhete vlammen van een laaiende brand dumpen brandweerlieden er grote hoeveelheden blusstoffen op. Helaas kunnen die middelen, zoals water, bluspoeders, schuim, koolstofdioxide of zand in afgesloten ruimtes bijna net zoveel schade aanrichten als het vuur zelf. Hierom ontwierpen onderzoekers aan de technische Toyohashi-universiteit een brandblusser die niet sproeit, maar zuigt.
Lees ook:
Stofzuiger
Als een soort vuurstofzuiger moet de nieuwe blusmethode met brand afrekenen door de vlammen en de brandstof op te slurpen en in een vacuümkamer te doven. De techniek, die de onderzoekers de vacuüm blusmethode (Engels: Vacuum Extinguish Method), oftewel VEM, doopten, zou vooral in kleine, afgesloten ruimten zoals onderzeeërs of ruimteschepen handig zijn.
Momenteel wordt bij brand in ruimteschepen en -stations voornamelijk gebruikgemaakt van koolstofdioxide-spuiters. CO2-blussers werken namelijk bijzonder goed bij brand ontstaan vanuit (kortsluiting van) elektrische apparatuur; de voornaamste oorzaak van brand in de ruimte.
Brand in de ruimte
Hoewel koolstofdioxide een relatief onschuldig gas is, moet het natuurlijk wel ergens naartoe. Hier op aarde kunnen we deuren en ramen wagenwijd openzetten om frisse lucht binnen te laten. Maar dat is in de kleine, afgesloten ruimten van een ruimteschip natuurlijk een heel ander verhaal. Een zuurstofmasker is dus een vereiste, en het gas moet actief uit het ruimteschip gepompt worden.
Door de brandende boel op te zuigen en in een vacuümkamer te doven, omzeilt VEM het gebruik van onhandige en mogelijk schadelijke blusstoffen zoals CO2.
Tests
Een simpel, maar effectief concept, stellen de onderzoekers. Een prototype van de ‘omgekeerde brandblusser’ wordt momenteel getest. Hoewel de het systeem nog niet door ruimtevaartorganisaties is aangenomen, hebben de onderzoekers goede hoop dat dat in de toekomst zal komen. Naast in ruimteschepen, meent het team, kan men VEM in de toekomst ook gebruiken op andere plekken waar blusstoffen ietwat problematisch zijn.
De bevindingen werden gepubliceerd in vakblad Fire Technology.
Bronnen: Fire Technology, Toyohashi University of Technology via Science Daily, New Atlas
Beeld: Toyohashi University of Technology
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!