Wetenschap loont! De onderzoekers die betrokken waren bij de ontdekking van de eerste zwaartekrachtsgolven krijgen een aardig zakcentje.
Goed, het prestige van een Nobelprijs zullen ze nooit halen, maar stiekem zijn ze wel een stuk lucratiever: de Breakthrough Prizes, die elke 3 miljoen dollar behelzen. De meest recente zak geld mogen de wetenschappers achter de ontdekking van zwaartekrachtsgolven gaan verdelen, zo werd deze week bekend.
Meer dan duizend winnaars
Mooi is dat de prijs niet naar een handjevol kopstukken gaat, zoals bij de Nobelprijs. Die mag maar aan maximaal drie mensen worden uitgereikt, een regel die voorbij gaat aan het feit dat tegenwoordig vaak enorme teams verantwoordelijk zijn voor grote ontdekkingen.
Het comité achter de Breakthrough Prize erkent die ontwikkeling door de prijs te splitsen: drie initiatiefnemers achter het experiment dat de zwaartekrachtsgolven vond, LIGO, krijgen samen 1 miljoen. (Te weten: Ronald Drever, Rainer Weiss, en Kip Thorne – die overigens ook wetenschappelijk adviseur van de blockbuster Interstellar was.) De overige 2 miljoen worden verdeeld over alle auteurs van het wetenschappelijke artikel over de ontdekking, en nog zeven andere wetenschappers die een belangrijke bijdrage aan het experiment leverden.
Deze verdeling betekent wel dat er per persoon niet heel veel geld overblijft. Die 2 miljoen moet namelijk worden verdeeld over 1012 mensen, waardoor elke onderzoeker 1976,28 dollar (1720,30 euro) krijgt. Nu ja, ‘t is toch een aardige aanvulling op je vakantiegeld.
22 Nederlanders
Onder de winnaars bevinden zich 22 Nederlanders, zo meldt Nikhef. In de lijst staan bijvoorbeeld de natuurkundigen Jo van den Brand, die we na de ontdekking interviewden, en Laura van der Schaaf, die enkele maanden vóór de ontdekking op KIJK Live! uitlegde hoe je zwaartekrachtsgolven detecteert. Bekijk het filmpje van haar geweldige praatje:
Bronnen: Breakthrough Prize, Nikhef