Zwangere vrouwen, let op uw dieet!

KIJK-redactie

15 april 2014 13:00

Zwangere vrouw

Wanneer je tijdens je zwangerschap te veel of juist te weinig aankomt, is de kans op een kind met overgewicht een stuk groter. Dit blijkt uit een onderzoek bij ruim vierduizend ex-zwangere vrouwen.

Dat overgewicht deels genetisch is bepaald, wisten we al langer. Dat gezonde vrouwen met een normale BMI ook een vergroot risico kunnen hebben op een te zwaar kind is echter nieuw. Wanneer die te veel of te weinig aankomen tijdens de zwangerschap, heeft dat invloed op de baby.

De kans op een kind met overgewicht is zo’n 80 procent groter wanneer moeder te veel aankomt gedurende de zwangerschap in vergelijking met normaal aankomen. Wanneer moeder juist te weinig aankomt in vergelijking met normaal, is de kans op een te zwaar kind zo’n 63 procent groter. Een juiste gewichtstoename tijdens de zwangerschap is dus erg belangrijk.

Verstoorde energiebalans

“Waarschijnlijk beïnvloedt het te weinig of te veel aankomen tijdens de zwangerschap de energiebalans en het metabolisme bij het nog ongeboren kind. Zo zou de eetlust en de energieverwerking van het kind kunnen zijn aangetast”, vertelt Sneha Sridhar, hoofdauteur van de studie. “Dit heeft negatieve langetermijneffecten voor zowel de groei als het gewicht van het kind.”

Benieuwd naar de juiste richtlijnen voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap? Het Institute of Medicine heeft de volgende maatstaven per BMI-categorie uitgeschreven:

  • BMI van 30 of hoger: tussen de 5 en 9 kilogram.
  • BMI tussen de 25 en 29: tussen de 7 en 11 kilogram.
  • BMI tussen de 18,5 en 25: tussen de 11 en 16 kilogram.
  • BMI lager dan 18,5: tussen de 13 en 18 kilogram.

Bronnen: American Journal of Obstetrics & GynecologyKaiser Permanente via EurekaAlert!


Meer Nieuws