Zweedse hoogste bergtop verliest titel door warmte

Laurien Onderwater

03 augustus 2018 10:59

bergtop Zweden Kebnekaise

De hoogste berg van Zweden, een gletsjer op de zuidelijke punt van de Kebnekaise-berg, smelt als gevolg van de recordtemperaturen in Europa.

Morgen is het zwarte zaterdag, de dag waarop mensen massaal naar het buitenland trekken om op vakantie te gaan (en daarbij uren in de file komen te staan). Maar je hoeft helemaal niet kilometers ver te rijden om een vakantiegevoel te ervaren: de temperaturen in Europa zijn al weken zomers hoog.

Helaas zitten er ook een hoop nadelen aan de aanhoudende warmte. Landschappen zijn dor geworden, de kwaliteit van het zwemwater gaat achteruit, en bergtoppen worden kleiner. Dat laatste heeft er in Zweden voor gezorgd dat de zuidelijke piek van Kebnekaise-berg tussen 2 en 31 juli maar liefst vier meter korter is geworden, hebben onderzoekers van de Universiteit van Stockholm ontdekt.

Lees ook: Zweden bestrijdt bosbrand met bommen

Noord wint

De Kebnekaise, een populaire toeristenbestemming in het uiterste noorden van Zweden, heeft twee hoofdtoppen – een zuidelijke bedekt door een gletsjer en een noordelijke die ijsvrij is. Door de hitte die Europa al een paar weken teistert, is er op de zuidelijke piek in juli per dag zo’n 14 centimeter sneeuw gesmolten.

Bij de laatste meting bereikte de zuidelijke piek 2097 meter boven de zeespiegel, slechts 20 centimeter hoger dan de 2096,8 meter hoge noordelijke bergtop. Verwacht wordt dat vanaf begin augustus (nu zo’n beetje) de zuidelijke piek lager zal zijn dan de noordelijke piek.

Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de twee pieken twee meter. De zuidelijke gletsjer, waarvan de hoogte is gemeten sinds 1880, is de afgelopen twee decennia met één meter per jaar gesmolten, aldus de universiteit van Stockholm.

Het land heeft niet alleen te maken met smeltende gletsjers door de warmte, maar ook met hevige bosbranden. En aangezien een brand in Älvdalen al bijna twee weken woedde, besloot Zweden het vuur keihard aan te pakken: met bommen. Die veroorzaakten een drukgolf die voor een tijdelijk zuurstoftekort zorgde, waardoor het vuur uiteindelijk doofde.

Bronnen: Stockholm UniversityThe Guardian

Beeld: Alamy

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws