‘Zweet-etende bacteriën zijn goed voor je huid’

KIJK-redactie

01 oktober 2014 13:00

Bacteriën die zweet eten, kunnen de huid gezonder maken, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen wellicht bijdragen aan de behandeling van acne.

In de bodem en in water leven veel bacteriën die ammonia eten. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze organismen ook goed op de menselijke huid kunnen leven en daar ammonia (een belangrijke component van zweet) kunnen opeten. Dit zorgt voor een gezondere huid. Wetenschappers hopen dat de techniek in de toekomst kan worden gebruikt bij het behandelen van acne en diabetische voeten. Ze vertelden dit op een conferentie van de Amerikaanse vereniging voor microbiologie.

Insmeren met bacteriën

Aan het onderzoek deden 24 vrijwilligers mee. Zij werden in twee groepen verdeeld. Groep één smeerde een week lang iedere dag zijn gezicht en hoofdhuid in met een suspensie van de ammonia-consumerende bacterie Nitrosomonas eutropha, groep twee deed hetzelfde met een placebo. De proefpersonen werden in totaal drie weken gevolgd.

Tijdens het onderzoek werden huiduitstrijkjes gemaakt om te kijken of de bacterie op de huid van de proefpersonen aanwezig was. Bij de groep die Nitrosomonas smeerde bleek dat in de eerste week in ruim 83 procent van de gevallen zo te zijn. Een week later was de bacterie nog steeds op 60 procent van de uitstrijkjes aanwezig. In de placebo-groep bleek de bacterie niet aanwezig te zijn.

Gezondere huid

De mensen die Nitrosomonas op hun huid hadden gesmeerd rapporteerden een verbetering van hun huid. De personen uit de controlegroep rapporteerden geen verbetering. Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien dat bacteriën die ammonia eten goed worden getolereerd door de huid en in de toekomst mogelijk inzetbaar zijn tegen huidziektes.

Bronnen: Conference of beneficial microbesAmerican Society for Microbiology via EurekAlert!
Beeld: By Minghong