Zwitsers pakken gletsjer weer in met dekens

Laurien Onderwater

09 maart 2018 10:59

gletsjer

Ieder jaar rond deze tijd is het weer hetzelfde liedje in Zwitserland: dan rukken een hoop mensen op om de bekende Rhônegletsjer te bedekken met enorme dekens. Maar waarom?

De dagen worden weer langer en dat betekent dat langzaam maar zeker de winter voorbij is en de zomer eraan komt. Tijd voor mensen in Zwitserland om hun Rhônegletsjer toe te dekken met dekens. Verhaaltje er nog bij? Nee hoor, dat hoeft niet, want het toestoppen heeft helemaal niks met gezelligheid te maken, maar des te meer met behoud. De dekens moeten namelijk voorkomen dat de gletsjer (verder) smelt.

Vertraging

Doordat de aarde opwarmt, smelten en krimpen er wereldwijd gletsjers. Ook de Rhônegletsjer in Zwitserland, een trekpleister voor toeristen, is al geruime tijd de Sjaak. Om ervoor te behoeden dat deze krimpende gletsjer nóg kleiner wordt, zijn de Zwitsers met een creatieve oplossing gekomen: de enorme ijsvlakte bedekken met witte dekens.

In principe is het smeltproces een vicieuze cirkel: ijs smelt door hogere temperaturen, het gletsjerijs wordt daardoor donkerder, wit ijs reflecteert, maar donker ijs houdt warmte vast, het ijs smelt daardoor nog verder et cetera. De witte dekens zorgen ervoor dat het zonlicht wordt gereflecteerd, zodat het smelten vertraagt.

Low tech

Volgens het AFP is de Rhônegletsjer sinds 1856 maar liefst 350 meter gekrompen, waarvan 40 meter in de laatste tien jaar. Hoewel de dekens niet dé oplossing zijn, zouden ze wel het krimpen voor een groot deel tegengaan.

Zwitserland is overigens niet het enige land waar deze low tech-oplossing wordt gehanteerd, ook gletsjers in Italië en Duitsland worden bedekt met reflecterende dekens.

Bronnen: Live Science, Popular Mechanics, Quartz

Beeld: Manfred Thuerig

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws