Less is more lijkt het motto van deze drie transparante beesten. Een fotoreeks.
Verjongingskuur
De levensloop van vrijwel elk dier gaat als volgt: het wordt geboren, het groeit, wordt geslachtsrijp, bereikt een bepaalde leeftijd en sterft. Maar de transparante kwal op deze foto heeft totaal geen boodschap aan deze volgorde. Het glibberige beestje ontstaat uit een poliep, een verankerde steel die langsdrijvend voedsel opvangt. Eenmaal vrij bewegend in het water maakt de natuur de kwal al snel geslachtsrijp. Hierna kan het dier wanneer het maar wil terugkeren naar het stadium van poliep. Dit doet de kwal door zijn cellen van het ene type in het andere type te veranderen. Alsof doorzichtig zijn nog niet bijzonder genoeg is…
Geurgevecht
Spanjaarden noemen dit insect mariposa de cristal, oftewel kristalvlinder. In Nederland en België houden we het op glasvleugelvlinder. Het is wel duidelijk waaraan hij zijn toepasselijke namen te danken heeft: je kunt alleen zijn vleugeladers en vleugelranden goed zien. Om vrouwtjes te versieren, moeten de mannetjesvlinders het dus niet hebben van hun zichtbaarheid. Wel van het luchtje dat ze op hebben. De heren scheiden feromonen af om de dames te lokken, maar helaas voor hen komen ook andere mannetjes op deze geurstoffen af, waarna een heuse baltswedstrijd begint.
Breekbaar
Je hebt mensen die glazen kikkertjes sparen en in een vitrinekast zetten. En hoewel de glaskikker op deze foto een levend wezen is, begrijpen we het als de bewuste verzamelaars hem graag zouden toevoegen aan hun collectie. Ze moeten wel een tijdje zoeken om er een te vinden: glaskikkers komen alleen voor in Midden- en Zuid-Amerika, waar ze zich verschuilen in bomen en struiken. Met hun doorzichtige lichaam zijn ze daar erg goed in, al heeft deze camouflage wel een keerzijde: het maakt de organen nogal kwetsbaar.
Meer doorzichtige dieren vind je in KIJK 4/2017.