Een ei kun je natuurlijk gewoon opeten – en dat ga je dit weekend ongetwijfeld doen. Maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden.
Patroontje
Pel je een mooi geschilderd paasei, en dan houd je een saai wit eitje over. Niet als je dit trucje gebruikt om lijntjes op je gekookte eieren te krijgen!
Geflest
Gooi een brandend papiertje in een fles en zet een (gepeld, hardgekookt) ei op de opening. Omdat lucht uitzet als hij warm wordt en vervolgens weer samentrekt als hij afkoelt, wordt het ei de fles in gezogen. Je kunt de lucht in de fles opnieuw verwarmen om het ei er weer uit te krijgen.
Stuiterei
Als je een ei laat weken in azijn, los je een deel van de schaal op en krijg je een ei dat kan stuiteren.
Rauw of hardgekookt?
Bang dat een of andere grapjurk je een rauw ei heeft voorgeschoteld bij het paasontbijt? Het verschil tussen een hardgekookt en een rauw ei kun je zien door het ei te draaien als een tol. Een hardgekookt ei draait netjes rond, een rauw ei wiebelt een beetje.
Kristallen groeien
Waarom zou je een doos kopen om kristallen te groeien als je er ook eieren en andere huis-tuin-en-keukenmaterialen voor kunt gebruiken?
Verfvulkaan
Eieren schilderen saai? Niet als je er vervolgens vulkanen mee kunt maken!
Lichtsnelheid met chocolade
Kun je geen chocolade paasei meer zien? Je kunt ze ook gebruiken om de lichtsnelheid mee te meten, in je magnetron!
Lees ook: waarom we juist dit weekend Pasen vieren, waar de paashaas vandaan komt en welke figuren in andere landen zijn rol vervullen, zes bijzondere eieren in beeld, en vijf traditionele paasgerechten.
Bronnen: Steven Spangler Science, EveryDayLife, Planet Science