‘We wilden dit tot op de bodem uitzoeken’

Naomi Vreeburg

02 juli 2021 09:00

slaap

Mensen verpakken hun DNA heel anders dan muggen. Maar met een kleine ingreep verdwijnt dit verschil, zo ontdekten moleculair bioloog Claire Hoencamp van het Nederlands Kanker Instituut en haar collega’s. KIJK sprak met haar.

Wat is het verschil tussen muggen- en mensen-DNA?

“Het DNA van zowel muggen als mensen is onderverdeeld in pakketjes, chromosomen. Maar de manier waarop die chromosomen gevouwen zitten, verschilt wel. Bij mensen is elk chromosoom opgevouwen in een soort propje, en elk van die losse propjes raakt de andere chromosomen bijna niet aan. Bij muggen daarentegen zijn chromosomen netjes gevouwen in het midden met de ‘armen’ van de chromosomen op elkaar gestapeld, als pagina’s van een boek.”

Lees ook:

Maar dat verschil wisten jullie te verkleinen?

“Ja, door in menselijke cellen het eiwit CAP-H2 te verwijderen. Hierdoor kon een eiwitcomplex genaamd condensin II niet meer zijn werk doen, en gingen onze menselijke cellen opeens lijken op die van muggen.”

muggen
Claire Hoencamp

Waarom hebben jullie dit gedaan?

“We zijn in ons lab geïnteresseerd in het eiwitcomplex condensin II, omdat het heel belangrijk is voor het delen van cellen. We wilden kijken wat er gebeurde met celdeling wanneer je het eiwit CAP-H2 niet meer hebt. Plots zagen we dat wanneer we het eiwit bij menselijk DNA weghaalden, de chromosomen heel anders gevouwen zaten. Een verrassend effect en eigenlijk niet waar we naar op zoek waren, maar zo interessant dat we dit natuurlijk tot op de bodem wilden uitzoeken.”

En nu?

“We willen nu onderzoeken wat het voordeel is van het opvouwen van chromosomen in balletjes zoals mensen, en wat het voordeel is aan chromosomen netjes stapelen zoals muggen.”

Dit korte interview is ook te vinden in KIJK 8/2021 die vanaf 22 juli in de winkel ligt.

Beeld: Evgeny Gromov

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!