Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Bij de aardbeving met magnitude 9,0 in 2011 schoof Japan een stukje op, en dat had invloed op de positie van de rotatie-as van de aarde, weet Desirée van der Veen uit Amersfoort. Kan dit ook het klimaat hebben veranderd?
Tsunami
Op 11 maart 2011 veroorzaakte een aardbeving voor de kust van Japan een verwoestende tsunami, waarbij rond de 20.000 doden vielen. Twee aardschollen bewogen hierbij ten opzichte van elkaar, waardoor Japan na afloop ruim 2 meter naar het oosten was verschoven. Zo’n verandering in de massaverdeling beïnvloedt de rotatie, net als bij een kunstschaatser die een pirouette doet. Sinds de beving draait de aarde sneller, en duren de dagen 1,8 microseconde (1,8 miljoenste van een seconde) korter, meldt de NASA. Ook verschoof de plek waar de rotatie-as door de aardbol heen prikt 17 centimeter.
Op het klimaat heeft dit geen invloed. Het klimaat wordt weliswaar grotendeels aangestuurd door de stand van de aarde ten opzichte van de zon, maar dat is iets anders dan de rotatie-as. Deze stand wordt bepaald door de aantrekkingskracht van de zon, maan en planeten.
Bovendien zijn de veranderingen miniem; het gewicht dat door oceaanstromingen en wind wordt verplaatst, heeft veel meer invloed op de rotatie van de aarde dan dit soort mega-aardbevingen.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Marlies ter Voorde
Beeld: US Marine Corps