Kan dit onderzoek tientallen doden schelen?

KIJK-redactie

15 mei 2019 10:59

aardbevingen

Het is onmogelijk om aardbevingen te voorspellen, zeggen aardwetenschappers al jaren eensgezind. Een Japanse seismoloog gooit nu echter de knuppel in het hoenderhok.

Op 11 maart 2011 trok om twee uur ’s middags een golf elektronen door de hogere atmosfeer van Japan. Op de grond was er niemand die dat merkte, maar de elektromagnetische puls werd opgepikt door het gps-netwerk van satellieten rond de aarde. Drie kwartier later begon de bodem te schudden. Voor de kust van Japan vond een aardbeving met magnitude 9,0 plaats, gevolgd door een allesverwoestende tsunami. Minstens 15.000 mensen werden gedood.

Was de elektronengolf een voorbode van deze aardbeving? Kosuke Heki, seismoloog aan de Hokkaido-universiteit in het Japanse Sapporo, denkt van wel. Sinds hij het elektromagnetische signaal bij toeval in de satellietgegevens ontdekte, is hij gegrepen door de droom dat het misschien tóch kan: aardbevingen voorspellen en zo slachtoffers voorkomen.

Een methode om aardbevingen nogvoordat ze plaatsvinden te signaleren: aardwetenschappers hielden het lange tijd voor onmogelijk. Heeft Heki dan toch de heilige graal gevonden?

Dit is het begin van het artikel ‘Atmosfeer als waarzegger’ uit KIJK 6/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 mei tot en met 19 juni.

Meer informatie:

Tekst: Marlies ter Voorde

Beeld: U.S. Navy

Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!